Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μια διαδικασία θεραπείας προβλημάτων, κυρίως συναισθηματικής φύσης, με ψυχολογικά μέσα, κατά την οποία ένα εκπαιδευμένο άτομο (θεραπευτής) συνάπτει σκόπιμα μια σχέση εμπιστοσύνης με ένα άλλο (θεραπευόμενος), με στόχο την αντιμετώπιση υπαρχόντων συμπτωμάτων, τη μεταβολή διαταραγμένων διαδικασιών συμπεριφοράς, καθώς και την προαγωγή της θετικής ανάπτυξης και εξέλιξης της προσωπικότητας.
H ψυχολογική στήριξη παιδιών είναι ιδιαίτερα σημαντική στις μέρες μας, καθώς ολοένα και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν προβλήματα στην καθημερινότητά τους και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Βασικοί Λόγοι Έναρξης Ψυχοθεραπείας
- Συναισθήματα μοναξιάς, θλίψης, αποτυχίας, άγχους και έντασης.
- Χαμηλή αυτοπεποίθηση.
- Δυσκολίες επικοινωνίας στις διαπροσωπικές σχέσεις.
- Δυσκολία στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση στόχων.
- Επίμονες φοβίες για το παρόν & το μέλλον ανεξήγητη κόπωση, ή αϋπνίες.
- Κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, επίμονες αρνητικές σκέψεις.
- Δυσκολίες στον έλεγχου του θυμού (βίας κι επιθετικότητας).
- Προβλήματα που συνδέονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, ή/και την επίδοση του στο σχολείο.
- Ένταση & άγχος στην οικογένεια εξαιτίας της δυσκολίας των μελών της.
- Προβλήματα προσαρμογής στο σχολείο και γενικότερα σε κάθε είδους αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή του.
Σκοπός της επιστημονικής ομάδας του ΔΙΕ.ΚΕ.Α. είναι:
- Να στηρίζει τους γονείς, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν προβλήματα που παρουσιάζουν στις μεταξύ τους σχέσεις και στις σχέσεις με τα παιδιά τους, ενισχύοντας την αυτογνωσία τους και οδηγώντας τους να κατανοήσουν την πηγή αυτών των προβλημάτων.
- Να παρέχει συμβουλευτική σε νέους γονείς, που θέλουν να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν τη διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των παιδιών καθώς και σε όσους συναναστρέφονται καθημερινά με παιδιά και θέλουν να είναι ενημερωμένοι για θέματα που τα αφορούν.
- Να στηρίζει τα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς και ομιλίας, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και τις άμυνες τους και μαθαίνοντάς να αγαπάνε τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν δεξιότητες που τα βοηθάνε να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές απαιτήσεις της ζωής και να συνάπτουν υγιείς διαπροσωπικές σχέσεις.